Poate o infectie genitala sa recidiveze dupa un tratament corect?
Infectiile genitale reprezinta de multe ori o provocare atat pentru pacient, cat si pentru medic.
Ca in orice boala, cheia succesului in tratament este stabilirea unui diagnostic corect. Pana aici nimic nou...Multi pacienti vin la medicul urolog cu diagnosticul deja pus de ei insisi, dupa simptomele pe care le prezinta (usturimi in zona genitala, roseata, secretii cu aspect si miros neplacut, urinari frecvente). Dar nu e suficient doar atat. Este necesara stabilirea exacta a cauzei, adica a microbului care a produs infectia, fie el virus, bacterie, ciuperca sau parazit. Pentru aceasta este nevoie de o examinare medicala atenta si, de cele mai multe ori, de recoltarea de probe biologice (secretii, urina sau sange) in vederea analizelor de laborator specifice.
Dupa ce stim exact ce a produs infectia vom sti ce medicamente sa administram pacientului pentru eradicarea infectiei. Oare e suficient doar atat...?
Exista pacienti care au urmat tratamentul corect si totusi infectia a recidivat. Va intrebati de ce...? Pentru ca a contactat-o din nou pe cale sexuala de la partenerul sau partenera care este purtator asimptomatic, adica fara manifestari de boala.
De aceea este necesar sa tratam atat pacientul/pacienta care vine la medic pentru o infectie genitala, cat si partenera/partenerul acestuia. De asemenea, pe perioada tratamentului, pana la vindecare, se recomanda utilizarea prezervativului.
Numai astfel vom putea oferi sanse reale de vindecare, vom opri transmiterea infectiilor genitale si vom preveni aparitia rezistentei microbilor la medicamente.
Asadar, raspunsul la intrebarea de la inceput este fara indoiala DA: o infectie genitala corect tratata poate recidiva daca nu este tratat si partenerul sau partenera.