top of page

Ma doare spatele - oare sa fie de la rinichi?

Dureri de spate rinichi

     Majoritatea dintre noi au avut cel putin o data in viata dureri de spate. Cel mai frecvent ele se datoreaza problemelor articulare vertebrale si poarta diferite denumiri (spondilita, lumbago, discopatie lombara, spondilartroza). Aceste dureri au intensitate moderata, caracter cronic sau intermitent si sunt adesea bilaterale. Exceptie face hernia de disc care da o durere de intensitate crescuta. Dar sa nu uitam ca pot fi si cauze mai grave ale durerii de spate, cum ar fi cele datorate afectiunilor renale.

     Cea mai puternica durere de cauza renala este colica renala produsa de migrarea unui calcul pe ureter; ea este frecvent comparata cu durerea la nastere. Prezenta calculului pe ureter produce inflamatia mucoasei ureterale si spasmul ureterului, accentuand si mai mult durerea si impiedicand drenajul urinii de la rinichiul respectiv. Durerea este puternica si uneori iradiaza spre zona inghinala. Ea reprezinta o urgenta si necesita tratament rapid. Durerea se poate ameliora, dar acest lucru nu inseamna ca problema a disparut. Calculul poate ramane pe loc, poate creste in dimensiuni in timp si poate bloca urina ce vine de la rinichi, producand hidronefroza cu distrugerea in timp a rinichiului.

     Mai exista calculi care se formeaza in bazinetul renal si care dau dureri cronice care pot fi usor confundate cu durerile coloanei vertebrale. Calculii cresc in dimensiuni in timp si evolueaza fara simptome zgomotoase, punand in pericol functia rinichiului respectiv.

     Unele malformatii renale cum ar fi ingustarea zonei dintre bazinet si ureter (sindromul de jonctiune), refluxul vezico-ureteral pot evolua cu dureri cronice sau pot trece neobservate pana in faze tardive, cu suprainfectia sau distrugerea completa a rinichiului.

     De aceea se recomanda efectuarea unei ecografii ca prima investigatie la pacientii care acuza dureri de spate, pentru a exclude o posibila cauza renala. Ulterior se vor efectua alte investigatii cum ar fi radiografia de coloana sau rezonanta magnetica in anumite cazuri si terapia va fi recomandata de medicul reumatolog sau medicul balneofizioterapeut.

bottom of page