top of page
Fimoza baieti

Fimoza, o problema frecventa la baieti

     Fimoza reprezinta o ingustare a inelului preputial care impiedica decalotarea glandului penian. In termeni mai simpli, este acea situatie cand pielea penisului nu poate fi retrasa.

Aceasta situatie se intalneste frecvent mai ales in primii ani. La varsta de 1 an doar la 50% dintre baieti se poate decalota glandul penian. La varsta de 6-7 ani incidenta fimozei este de 8%, iar la varsta de 16-18 ani de doar 1%.

Cum putem recunoaste fimoza? Daca atunci cand incercam sa retragem preputiul nu reusim sa vedem glandul penian, inseamna ca avem de-a face cu o fimoza.

Fimoza poate favoriza infectia locala a penisului care se manifesta prin inrosirea pielii, aparitia de puroi, usturimi la urinare si uneori febra. Copilul va pune frecvent mana la penis, va plange cand are senzatia de urinare si poate ajunge sa nu urineze din cauza durerilor si a usturimilor. Aceste semne trebuie recunoscute din timp si copilul trebuie consultat de un medic urolog.

Exista situatii in care preputiul se poate decalota doar partial pentru ca intre glandul penian si preputiu exista niste aderente. In general acestea se rezolva de la sine la varsta pubertatii. Ele pot favoriza acumularea de smegma care apare sub forma unor puncte alb-galbui ce se maresc in timp. Smegma se poate infecta si se manifesta prin simptomele enumerate mai sus. Se recomanda indepartarea ei de catre medic si toaleta penisului cu betadina.

Atunci cand fimoza persista la varsta copilariei sau adolescentei se recomanda tratamentul chirurgical prin circumcizie. Este o operatie prin care se indeparteaza pielea din jurul glandului penian si se poate realiza in anestezie locala (la adolescenti si adulti) sau generala (la copii).

Circumcizia este un procedeu ritualic la evrei si musulmani si se practica la toti baietii. Recomandarile medicale recente sustin ca nu trebuie efectuata circumcizia de rutina, decat in cazurile de fimoza persistenta la varsta copilariei sau fimoza complicata cu infectie. In situatia din urma intai se trateaza infectia, apoi se realizeaza operatia.

bottom of page