E normal sa ne fortam in timpul urinarii?
Desigur, raspunsul e usor de banuit: NU e normal sa ne fortam atunci cand urinam.
Care ar putea fi cauzele unei urinari dificile, dureroase?
In primul rand ne referim la barbatii trecuti de 50 ani care se confrunta cel mai frecvent cu astfel de simptome. In cazul lor cresterea in volum a prostatei ingreuneaza urinarea, constituind un obstacol in calea eliminarii urinii din vezica. Acest lucru poate trece neobservat pana in momentul in care la o ecografie se evidentiaza modificari ale vezicii care denota o fortare, lupta impotriva unui obstacol care este insasi prostata; asa se si numeste o astfel de vezica: "vezica de lupta". Ea prezinta peretii ingrosati sau slabiti pe alocuri, ducand la aparitia unor saculeti sau diverticuli in peretii vezicii, ca niste mici rupturi. Aceste modificari predispun la aparitia infectiilor si a calculilor in vezica.
O situatie similara care face ca pacientul sa se forteze la urinare este strictura de uretra, care inseamna ingustarea canalului urinar. Cauzele mai frecvente sunt cele infectioase si traumatice, dar adesea cauza stricturii uretrale ramane incerta.
Exista situatii cand pacientele se plang ca au senzatia de a urina dar nu reusesc sa elimine decat cu efort cateva picaturi. In acest caz avem de-a face mai probabil cu o cistita, situatie in care vezica inflamata anunta senzatia de urinare chiar la cantitati mici de urina pe care nu le poate stoca.
Exista si cazuri de afectare neurologica, atunci cand peretele muscular al vezicii nu are forta necesara de a se contracta si a elimina continutul vezical sau sfincterul nu se relaxeaza pentru a permite evacuarea urinii.
E important sa nu trecem cu vederea simptome cum ar fi urinarea dificila sau fortarea in timpul urinarii, ci sa apelam la un specialist pentru a depista cauza si a trata afectiunea inainte ca ea sa creeze complicatii.