top of page
Stop infectie urinara.png

Cum sa prevenim infectia urinara

Daca ati avut deja o infectie urinara atunci stiti ce simptome neplacute o caracterizeaza: urinari frecvente, arsuri la urinare, imperiozitatea sau nevoia de a ajunge imediat la toaleta. In cele ce urmeaza vreau sa va prezint cateva sfaturi legate de preventia sau profilaxia infectiei urinare. Femeile sunt cel mai frecvent afectate de aceasta problema. Din pacate tratamentul antibiotic rezolva doar episodul acut, insa nu va scapa definitiv de probleme. Iata ce trebuie sa stiti pentru a reduce semnificativ probabilitatea unei infectii urinare pe viitor:
1. Anatomia aparatului urinar la femei este un factor favorizant al infectiei prin faptul ca uretra (canalul urinar prin care se elimina urina din vezica) este mai scurta decat la barbati. Aceasta face ca microbii din exterior sa patrunda cu usurinta spre vezica urinara si sa determine infectia urinara. Acest lucru se intampla mai ales in timpul actului sexual. De aceea este important sa urinati dupa incheierea contactului sexual. Astfel veti realiza indepartarea microbilor din uretra prin jetul urinar. 
2. Consumul crescut de lichide va determina rinichii sa produca o cantitate mai mare de urina care va "spala" vezica si uretra si va impiedica aparitia infectiei urinare.
3. Igiena organelor genitale este un factor important de prevenire a infectiei urinare. V-ati gandit vreodata ca insasi stergerea dupa urinare va poate produce infectie urinara? Daca va stergeti din spate in fata aduceti microbii de langa anus spre uretra si mai departe nu e decat un mic pas pana la declansarea infectiei. Asadar este recomandat ca dupa urinare sa va stergeti din fata in spate pentru ca microbii de la anus sa nu ajunga la uretra. 
4. Afinele, merisoarele sunt cunoscute pentru efectul benefic in prevenirea infectiilor urinare. Asadar consumati afine, merisoare sau preparate pe baza lor pentru a impiedica atasarea microbilor de peretele vezicii urinare.
5. Asigurati-va ca nu aveti o infectie vaginala asociata care ar putea cauza infectia urinara. O puteti recunoaste prin prezenta scurgerilor sau a secretiilor vaginale de culoare alb-galbui, avand miros neplacut, fetid. 
6. Asigurati-va ca partenerul dumneavoastra nu este purtator al unei infectii uro-genitale silentioase, fara simptome care sa il deranjeze.
7. Evitati contactul sexual oral si anal, intrucat aceste locuri constituie rezervoare microbiene si pot fi sursa de infectie urinara sau genitala. Spalati-va pe maini inainte de a avea un contact sexual.
8. Constipatia este una din cauzele frecvente ale aparitiei si recidivei infectiei urinare. Stagnarea materiilor fecale un timp indelungat in rect (ultima parte a intestinului gros) poate favoriza trecerea microbilor din rect in vezica urinara. Mecanismul nu este complet elucidat, dar se pare ca pasajul se produce mai probabil pe calea retelei de vase limfatice dintre rect si vezica urinara. De aceea, evacuarea zilnica a rectului va preveni recidiva infectiei urinare. Daca acest lucru nu este posibil in cazul dvs., atunci adresati-va medicului pentru tratamentul constipatiei. Daca si dupa aplicarea acestor masuri infectia urinara persista sau recidiveaza, atunci adresati-va medicului urolog pentru investigatii suplimentare si tratament specific.
Barbatii sunt mai norocosi din punct de vedere al infectiilor urinare, cel putin pana la o varsta, cand apar problemele cauzate de cresterea prostatei.  Barbatii care sufera de adenom de prostata sunt mai predispusi spre infectii urinare din cauza evacuarii ineficiente si incomplete a urinii din vezica...si "unde exista o balta, acolo apar si broastele", adica microbii care vor intretine infectia urinara. De aceea, tratamentul adenomului de prostata este metoda prin care puteti evita infectiile urinare.
Copiii care prezinta infectie urinara trebuie investigati in primul rand ecografic pentru a depista o eventuala malformatie a aparatului urinar care determina infectia urinara.

bottom of page