Sunt barbat si am peste 50 ani, dar nu ma deranjeaza nimic...oare trebuie sa merg la urolog?
Cu totii cunoastem cel putin un barbat in varsta despre care am auzit ca are probleme cu prostata. Si poate ne-am intrebat ce este prostata? Ce rol are ea in organism? Ce se intampla cu ea dupa o anumita varsta? Voi incerca sa raspund la aceste intrebari si sa explic de ce e important ca fiecare barbat peste 50 ani sa fie consultat de un urolog.
Prostata este un organ prezent numai la barbat si localizat sub vezica urinara. Prin ea trece prima portiune a uretrei (canalul urinar). Astfel se explica de ce cresterea prostatei genereaza simptome urinare; ea determina ingustarea uretrei si impiedica eliminarea corespunzatoare a urinii din vezica. Pe de alta parte cresterea ei se produce si spre vezica, determinand stimularea receptorilor din vezica si senzatia de urinare frecventa.
Rolul prostatei nu este unul foarte important, decat acela de a secreta cam 30% din lichidul seminal care are rol in transportul spermatozoizilor in timpul ejacularii. Si totusi creeaza multe probleme...
Cresterea prostatei depinde de nivelul de testosteron, hormonul masculin produs de testicule. Procesul de crestere in dimensiuni se numeste hipertrofie sau hiperplazie benigna de prostata sau, mai scurt, adenom de prostata. Acest fenomen poate fi usor tolerat de unii barbati, fara a se manifesta prin simptome; altii in schimb prezinta urinari frecvente, senzatia imperioasa de a urina, treziri repetate pe parcursul noptii din cauza nevoii de a urina si ingustarea jetului urinar. Acestea sunt simptome deranjante care trimit pacientul la urolog.
Daca adenomul de prostata reprezinta o crestere benigna a prostatei care nu pune in pericol viata pacientului, nu acelasi lucru se poate spune despre cancerul de prostata, care constituie o proliferare necontrolata a celulelor maligne sau canceroase dezvoltate in prostata. Asa cum vedeti in imaginea de mai jos, un cancer de prostata se poate dezvolta fara a atinge canalul urinar sau vezica si fara a crea probleme urinare pana in stadiile avansate (determinand metastaze), cand este tarziu si nu se mai poate spera la inlaturarea cancerului si la vindecare.
De aceea se recomanda tuturor barbatilor cu varsta peste 50 ani sa se prezinte la o consultatie urologica si sa isi dozeze PSA (antigenul specific prostatic) din sange; numai astfel se poate depista cancerul de prostata in faza incipienta si pacientul se poate vindeca. Recomandarile mai recente sustin ca prima evaluare a PSA se face deja la 45 ani, apoi anual, urmarindu-se evolutia acestuia in dinamica.